17/2/14

L'artista


Michelangelo Buonarroti, el geni artístic del Renaixement, explicava l’origen de la seva creativitat com el descobriment d’alguna cosa que portem dins. Per fer una escultura, per exemple, afirmava que la forma ja era dins del bloc de marbre abans que ell la comencés a treballar. La missió de l’artista en aquest cas consistia només a treure’n la part que en sobrava i alliberar el que s’hi contenia.

I això és el que fan els artistes atrevir-se a donar ales a aquelles idees que fa anys que corren per la seva ment, activa sempre al 100%. A tots ens agrada pensar, imaginar-nos situacions, somnis i d’aquesta manera es podria dir que som artistes d’amagat, però cal crear, cal treure tot aquesta força i energia que utilitzem internament i donar-la a conèixer.

I a vegades un es pregunta, però jo sóc un artista? No existeixen catadors d’artistes que ens ho puguin aclarir i l’artista de fa segles, que es limitava a la pintura, l’arquitectura i l’escultura ara ha evolucionat en escriptor, músic, actor, dissenyador, humorista, etc. Per tant, no hi ha un límit per a ser considerat un artista, ja que la llista podria ser infinita.

La única diferència entre un artista del S.XII i un artista contemporani és que l’actual hi ha de dedicar més esforç per intentar ser original, dins la mesura que pugui, i no repetir cap obra dels últims 2 milions d’anys. Una mica més fàcil ho va tenir Leonardo Da Vinci, que ens portava 500 anys d’avantatge. Sabem, però, que no hi ha res absolutament original, perquè d’una manera o d’una altra ens inspirem en persones, sons o paraules.

Així doncs, cal valorar l’artista i l’esforç que fa dia rere dia per crear quan tot ja està creat. Ell busca per on sigui i uneix idees que mai ningú havia unit mai, i aquí es on trobem la seva originalitat. Yohi Yamamoto, animava a “comença a copiar el que t’agradi. Copia, copia, copia, copia. I al final de copiar tant, et trobaràs a tu mateix”. I així és com ha de ser i ha de fer un artista, copiar i inspirar-se en els seus herois fins a convertir-se en un d’ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada